Ақмола облысы Білім басқармасының Бұланды ауданы бойынша білім бөлімінің Журавлевка ауылының жалпы білім беретін мектебі " коммуналдық мемлекеттік мекемесі"
Коммунальное государственное учреждение  "Общеобразоватьельная школа села Журавлевка отдела образования по Буландынскому району управления образования Акмолинской области"

СоцСети

    

Ұйымдар тізімі

Галерея

Смотреть все>>>

Баланың дұрыс тамақтануы-денсаулық кепілі

29.10.2020

Бала кезімізден бастап біз балаларымызға денсаулыққа пайдалы өнімдерді таңдауға үйретуіміз керек. Балалардың тамақтануы ересектердің тамақтануынан біршама ерекшеленеді. Егер баланың тамақтану жүйесі дұрыс салынса, онда бала физикалық және психикалық жағынан қалыпты дамиды.
Баланың күнделікті дұрыс тамақтануын сіздің отбасыңыз үшін өмір салтына айналдырыңыз. Сізге пайдалы және зиянды тақырыпта осы тұрақты дәрістерді ұйымдастырудың қажеті жоқ. Белсенді араласа отырып өз құзыреті бере отырып, оған мысал, сіз қожамқұлов жақсы әдеттер жеп.
Үстелде тек жақсылық туралы айту керек. Жағдай балаға демалуға көмектесуі керек, содан кейін тәбет жақсы болады және көңіл-күй мейірімді болады. Балалар сізге ыдыс-аяқтарды безендіруге және безендіруге көмектеседі. Үстелге көкөністер мен жемістерді ұсынған кезде, балалардан қандай дәрумендер мен минералдар бар екенін және олардың неге пайдалы екенін сұраңыз. Баланың дұрыс тамақтануын ұйымдастыру үшін бірнеше маңызды ережелерді сақтау керек:
1 ЕРЕЖЕ
Тамақтану әртүрлі болуы керек.
Бұл баланың денесі өсу мен дамуға қажетті барлық заттарды алатындығының маңызды шарты. Күн сайын баланың мәзірінде мыналар болуы керек: жемістер мен көкөністер; ет және балық; сүт және сүт өнімдері; астық өнімдері (нан, жарма, жарма). Бала тұтынатын тағамның жеткіліксіздігі немесе артық болуы асқазан-ішек жолдарының қызметіне теріс әсер етуі, метаболизмнің бұзылуына, артық салмақтың жоғарылауына (тіпті әртүрлі дәрежедегі семіздікке дейін) немесе сарқылуға әкелуі мүмкін.
Егер бала бас тартса, пайдалы тағам бар, оған тәжірибе жасап, тағамды ерекше етіңіз.
Сонымен, кептірілген жемістер мен жаңғақтардың көмегімен сіз ботқа күлкілі тұлға сала аласыз, кетчуп пен жасылдың көмегімен жұмыртқаға өрнек салып, картоп пюресін Снеговик фигурасы түрінде табаққа салыңыз және т. б.
Балалардың тамақтануында не қолдануға болмайды:
1. Бауырдан, тілден, жүректен басқа субөнімдер; қан, бауыр, шикі ысталған шұжықтар.
2. Майда (фритюрде) қуырылған тамақ өнімдері мен аспаздық өнімдер, чипстер.
3. Өсімдік майларын қолдана отырып, сүзбе, қоюландырылған сүт.
4. Құрамында этанол бар қымыз және ашыған сүт өнімдері (0.5% - дан астам).
5. Құрамында өсімдік ақуызы бар кремі бар кондитерлік өнімдер.
6. Бірінші және екінші тағамдар тез дайындалатын тағамдық концентраттарға негізделген.
7. Сірке суы, қыша, желкек, ыстық бұрыш және басқа да ащы дәмдеуіштер және құрамында ащы тұздықтар, кетчуптар, майонез және майонез тұздықтары бар Тамақ өнімдері бар.
8. Маринадталған көкөністер мен жемістер.
9. Табиғи Кофе және газдалған сусындар, өрік дәнінің дәндері, жержаңғақ.
10. Құрамында алкоголь бар өнімдер, оның ішінде кондитерлік өнімдер.
11. Құрамында тағамдық қоспалардың көп мөлшері бар Тамақ өнімдері (ақпаратты өндіруші тұтыну қаптамасында көрсетеді).
12. Бірінші және екінші курстарды дайындауға арналған құрғақ концентраттар (сорпалар, "Дошерак" вермишелі, ботқалар).
2 ЕРЕЖЕ
Баланың тамақтануы тұрақты болуы керек.
Балалардың тамақтану режимін сақтау ағзаның қоректік заттарды сіңіруі үшін өте маңызды. Мектеп жасына дейінгі балаларға күніне 4-5 рет, әр 3 сағат сайын, бір уақытта тамақтану ұсынылады, диетаны келесідей таратады: таңғы ас – 25%, түскі ас – 35%, түскі ас – 15%, кешкі ас – 25%. Мектеп жасында күніне төрт рет тамақтану ұсынылады, әр 4 сағат сайын күнделікті рационды біркелкі бөлу керек: таңғы ас – 25%, екінші таңғы ас – 20%, түскі ас – 35%, кешкі ас – 20%.
Тамақтанудан бас тартуға тырысыңыз және баланы тек үстел үстінде жеуге үйретіңіз. Егер бұл әлі жұмыс істемесе, тағамға жеміс, құрғақ печенье, шырын — аштықты жоюға көмектесетін, бірақ тәбетті бұзбайтын тағам ұсыныңыз.
Оқушы балалар үшін маңызды сауықтыру шарасы-бұл мектептегі ыстық таңғы ас және ұзартылған күн топтарындағы түскі ас түрінде дұрыс тамақтану, олардың диетасы күнделікті норманың 50-70% құрауы керек, бұл ата-аналар, өкінішке орай, аз көңіл бөледі. Сэндвич, пицца, чипсы, шоколад барларымен тамақтану зиянды, өйткені бұл тағам құрамы жағынан төмен, сонымен қатар гастриттің дамуына ықпал ететін асқазанды тітіркендіреді.
3 ереже
Баланың тамақтануы оның күнделікті энергия жұмсауының орнын толтыруы керек.
Егер сіздің балаңызда артық салмақ болса, тәттілер мен жоғары калориялы десерттердің санын шектеңіз, олардан тоңазытқышты босатыңыз. Үстелге жеміс вазасын, тұтас дәнді нан қосылған табақ салыңыз. Жемістерді балаларға ешқандай шектеусіз жеуге болады, оларды жеу мүмкін емес және олар өте пайдалы. Егер минералды зат немесе витамин жетіспесе, баланың өзі оған қажет алма немесе тіпті көк сұрайды.
Баланы спортпен шұғылдануға тырысыңыз, біртіндеп, бірақ үнемі бірге жүріңіз.
Осылайша, балалар үшін дұрыс тамақтануды құру баланың денесінің ерекшеліктерін, дұрыс тамақтанудың кейбір ережелері мен принциптерін білуді талап етеді.

Просмотров: 1120


Добавить комментарий



Включить данные в подпись

Текст